Artikel over ons bedrijf:

Verfijning overbrengen
NIKODAN Process Equipment, gevestigd in Denemarken, ontwerpt en produceert complete automatiseringsoplossingen en transportbanden voor verschillende markten. Binnen de voedingsindustrie heeft NIKODAN Process Equipment een formidabele reputatie opgebouwd voor het oplossen van complexe automatiseringsuitdagingen in de voedselproductie, met het overbrengen van oplossingen en integraties die ‘de gaten dichten’ in processen. Sales Director Ranj Azad sprak met Richard Hagan over het vermogen van het bedrijf om intelligente oplossingen te vinden.

NIKODAN Process Equipment werd in 1987 opgericht door Nikolas Zimaras, afkomstig uit Griekenland. Het bedrijf begon als een klein staalproductiebedrijf met minder dan zes mensen, dat lasprojecten en soortgelijke klussen voltooide op basis van door de klant verstrekte tekeningen.

Geschiedenis en groei
De processen en het personeelsbestand van het bedrijf werden geleidelijk steeds geavanceerder, net als de reikwijdte van het werk. Al snel ontwikkelde het op maat gemaakte oplossingen voor belangrijke klanten en dit patroon van innovatie en evolutie gaat door tot op de dag van vandaag.

In 2015 verwierf het Zweedse aandelenfonds Lagercrantz Group NIKODAN Process Equipment, dat nu 70 medewerkers in alle afdelingen in dienst heeft op één enkele locatie van 5.500 m² in Denemarken. De fabriek houdt met trots meer dan 90% van haar productiebehoeften in eigen huis, dankzij een uitgebreid aanbod van apparatuur en productiemiddelen, waaronder CNC-machines, lasfaciliteiten en zelfs glasblaasfaciliteiten.

Deze robuuste productiemogelijkheden en een gerespecteerde marktaanwezigheid brachten NIKODAN Process Equipment aanhoudende snelle groei. Tussen 2019 en 2020 leverde het ongeveer 1.500 transportsystemen en in 2022 was dat aantal gestegen tot 3.500 per jaar.

Tijdens de groei bleven de activiteiten gericht op fabricage waarbij alleen roestvrij staal werd gebruikt. Fabricage met roestvrij staal vereist aanzienlijk meer vaardigheid en complexiteit, maar dit is de gouden standaard voor hygiëne binnen de voedingsindustrie. Het gebruik van roestvrij staal als grondstof is bij NIKODAN Process Equipment niet onderhandelbaar.

Zuivel aansturen
Volgens Sales Director Ranj Azad is de voedingsindustrie een levendige markt voor NIKODAN Process Equipment, die een sterke groei doormaakt in de zuivelcategorie. “In zuivel zien we een jaarlijkse groei van 4-5%, met name in de verwerking van kaas en blokken kaas. De Scandinavische en Europese markten in het algemeen zijn zeer sterke markten voor ons vanwege onze marktkennis en specialistische vaardigheden.”

NIKODAN Process Equipment werkt nauw samen met verschillende grote kaasmakers in Scandinavië en Duitsland, voor wie het oplossingen biedt voor de distributie van kaas en kaasblokken. Deze systemen zorgen ervoor dat kaasblokken correct worden gerangschikt en uitgelijnd op de lopende band, waarna de oplossingen ervoor zorgen dat de kaas veilig wordt verdeeld in het verpakkingsproces.

“Klanten in deze ruimte stellen zeer strenge eisen, vooral met betrekking tot hygiëne”, zegt Azad. “Met onze ervaring, kennis en processen zijn we in staat om de verschillende uitdagingen die zuivelproducenten voor ons hebben op te lossen, terwijl we ons houden aan hun strenge hygiëne-eisen.”

Gebak op zijn plaats zetten
Een recent bakkerijproject is ook een bijzonder hoogtepunt voor NIKODAN Process Equipment. Bij dit project moesten gebakken croissants worden gedistribueerd naar flowwrappers, met een geïntegreerd buffersysteem, voor het geval een van de flowwrappers een storing zou krijgen.

Maar eerst moesten de teams van NIKODAN Process Equipment een grote uitdaging overwinnen: “De croissants konden niet zomaar rechtstreeks van de transportbanden worden ingevoerd”, legt dhr. Azad uit. “We moesten een lastig ruimteprobleem oplossen; we konden niet zomaar meerdere lijnen bouwen die naar de zeven flowwrappers voeren. Er was gewoon niet genoeg ruimte. Daarom hebben we één lijn ontworpen om de croissants naar alle zeven flowwrappers te verdelen.”

Het voltooide project leverde een transportband van 2,5 m breed op, waarop verschillende rijen croissants konden worden geplaatst en die alle zeven flowwrappers door dezelfde enkele lijn voerden. “Die oplossing bewees echt ons vermogen om te innoveren”, zei hij. “Het was een zeer complex project met moeilijke ruimteproblemen.

“In zo’n contract kun je niet zomaar de makkelijkste weg kiezen en moet je ‘out of the box’ denken voor een oplossing. Voor dit project moesten we veel mechanische en automatiseringsuitdagingen oplossen, maar het was spannend voor ons. We hebben het heel goed gedaan en hebben geholpen de outputdoelstellingen van de klant te behalen.”

De klant is zo tevreden over de door NIKODAN Process Equipment geleverde oplossing dat ze hebben aangegeven in 2023 een extra lijn te bestellen.

Vertrouw het proces
NIKODAN Process Equipment is breed actief in drie hoofdcategorieën: food, non-food en farmaceutica. Binnen alle markten is het echter gespecialiseerd in het inbouwen van niche-operaties in transportsystemen. “Nogmaals, het gaat allemaal om het dichten van de gaten in transportsystemen”, benadrukte Azad. “We staan zeer bekend om onze vaardigheid in het verdelen van rijen. Ons pull-nose-product kan bijvoorbeeld de richting van riemen veranderen.

“In de bakkerijmarkt hebben we croissantdistributie en automatiseringsvaardigheden, waarbij we producten van de oven naar flowwrappers of dieptrekmachines verplaatsen. Binnen zuivel zijn we bedreven in distributie; draaien en verplaatsen van mozzarellakaasblokken en integratie van robots om de blokken op te pakken en in de dieptrekmachines te plaatsen.”

Ter illustratie: in 2021 leverde NIKODAN Process Equipment een distributiesysteem voor mozzarellablokken aan een klant in een project dat zo succesvol was dat er een extra systeem is besteld voor levering in 2025.

Het bedrijf heeft vergelijkbare logica en expertise toegepast op zoetwarenlijnen, voornamelijk gums en chocoladerepen, om ze goed uit te lijnen voordat ze de flowwrapper bereiken. Voor de vleesindustrie biedt NIKODAN Process Equipment ook een pull-nose shuttle transportband voor filets en hamburgers

Robuuste robots & duurzaamheid
NIKODAN Process Equipment herziet pick-and-place-robots voor toekomstige integratie in klantoplossingen, die naar verwachting fijne manipulatie met volledige controle zullen bieden. “Veel transportsystemen gebruiken nog steeds werknemers die producten oppakken en verplaatsen of manipuleren”, zegt dhr. Azad. “We merken dan ook dat meer klanten kijken naar volledige automatisering. Dus dat is een gebied, met robotica, waarin we onze oplossingen echt kunnen verbeteren en waarde kunnen toevoegen voor onze klanten.”

Dankzij de extreem robuuste engineering zijn NIKODAN Process Equipment-installaties een zegen voor zowel de eigen duurzaamheidsinspanningen als die van de klanten. “De robuustheid van onze machines is voor ons een van de beste duurzaamheidshighlights”, merkte hij op. “Onze installaties kunnen jaren mee; we hebben af en toe mensen die naar ons toe komen op zoek naar reserveonderdelen voor machines die we 20 jaar geleden hebben geleverd! Onze machines hoeven niet binnen twee tot vijf jaar te worden vervangen. Het is heel duurzaam.”

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de klanten van NIKODAN Process Equipment, die naar hun leveranciers kijken om de CO2-uitstoot te helpen verminderen. “Dit is iets dat we serieus nemen”, zei Azad. “We hebben een duurzaamheidsmanager aangenomen om ervoor te zorgen dat alle acties worden uitgevoerd en dat we voldoen aan de eisen en verwachtingen van de klant. NIKODAN-procesapparatuur omgebouwd naar windenergie, waardoor onze CO2-uitstoot wordt verminderd. We onderzoeken ook hoe we onze oplossingen kunnen ontwikkelen die klanten helpen een lagere CO2-impact te bereiken, door ontwerpen en motoren aan te bieden die efficiënter en duurzamer zijn.”

De beste manier voor een bedrijf om duurzaam te zijn, is volgens de heer Azad intern te kijken: “Begrijp hoe je duurzaamheid tot een algemene vereiste voor leveranciers kunt maken. Op zijn beurt is het ook een goed idee om je klanten te helpen energiezuiniger te worden.”

Ondertussen kijkt het bedrijf uit naar een sterk 2023 en 2024, aldus dhr. Azad: “De voedingsindustrie is veerkrachtig en we verwachten dat de vraag sterk zal blijven. We zijn verheugd om door te gaan met het oplossen van de productie-uitdagingen van onze klanten, terwijl we innovatieve oplossingen voor nieuwe vragen ontwikkelen.”

Scroll to Top