Artikkel om selskapet vårt:

Formidle raffinement
NIKODAN Process Equipment, basert i Danmark, designer og produserer komplette automasjonsløsninger og transportører for flere markeder. Innenfor næringsmiddelindustrien har NIKODAN Process Equipment opparbeidet seg et formidabelt rykte for å løse komplekse automatiseringsutfordringer i matproduksjon, med å formidle løsninger og integrasjoner som ‘lukker hullene’ i prosesser. Salgsdirektør Ranj Azad snakket med Richard Hagan om selskapets evne til å finne intelligente løsninger.

NIKODAN Process Equipment ble etablert i 1987 av Nikolas Zimaras, som kommer fra Hellas. Selskapet startet som et lite stålfabrikasjonsselskap bestående av mindre enn seks personer, som fullførte sveiseprosjekter og lignende jobber basert på kundeutstedte tegninger.

Historie og vekst
Selskapets prosesser og personalkomplement vokste gradvis i raffinement, og det samme gjorde omfanget av arbeidet. Snart utviklet de skreddersydde løsninger for nøkkelkunder, og dette mønsteret av innovasjon og utvikling fortsetter til i dag.

I 2015 kjøpte det svenske aksjefondet Lagercrantz Group NIKODAN Process Equipment som nå sysselsetter 70 ansatte på tvers av alle avdelinger på sin enkelt 5500 kvm store beliggenhet i Danmark. Fabrikken beholder stolt over 90 % av produksjonsbehovet internt, takket være en omfattende liste over utstyr og produksjonsmidler, inkludert CNC-maskiner, sveiseanlegg og til og med glassblåseanlegg.

Disse robuste produksjonsmulighetene og en respektert markedstilstedeværelse ga NIKODAN Process Equipment fortsatt rask vekst. Mellom 2019 og 2020 leverte den omtrent 1500 transportbåndsystemer, og innen 2022 hadde tallet steget til 3500 per år.

Gjennom veksten forble virksomheten fokusert på fabrikasjon ved bruk av kun rustfritt stål. Fremstilling med rustfritt stål krever betydelig mer dyktighet og kompleksitet, men dette er gullstandarden for hygiene i næringsmiddelindustrien. Bruk av rustfritt stål som råmateriale er ikke omsettelig hos NIKODAN Process Equipment.

Regi meieri
Matindustrien er et levende marked for NIKODAN Process Equipment, som nyter sterk vekst i meierikategorien, ifølge salgsdirektør Ranj Azad. «Vi ser en årlig vekst på 4-5 % i meieriprodukter, spesielt i foredling av ost og osteblokker. De skandinaviske og europeiske markedene generelt er veldig sterke markeder for oss på grunn av vår markedskunnskap og spesialistkompetanse.”

NIKODAN Process Equipment jobber tett med flere store osteprodusenter rundt om i Skandinavia og Tyskland, som de tilbyr distribusjonsløsninger for ost og osteblokker. Disse systemene gjør at osteblokker er riktig arrangert og justert på transportbåndet, hvoretter løsningene sørger for at osten blir trygt distribuert inn i pakkeprosessen.

“Kunder i dette området har svært strenge krav, spesielt med hensyn til hygiene,” sa Azad. “Med vår erfaring, kunnskap og prosesser er vi i stand til å løse de ulike utfordringene som melkeprodusenter bringer oss, samtidig som vi overholder deres strenge hygienekrav.”

Setter bakverk på plass
Et nylig bakeriprosjekt er også et spesielt høydepunkt for NIKODAN Process Equipment. Dette prosjektet krevde at bakte croissanter ble distribuert til flow wrappers, med et integrert buffersystem, i tilfelle en av flow wrappers hadde en feil.

Men først måtte teamene til NIKODAN Process Equipment overvinne en stor utfordring: «Kroissantene kunne ikke bare mates direkte fra transportørene,» forklarte Azad. «Vi måtte løse et vanskelig plassproblem; vi kunne ikke bare bygge flere linjer som mates inn i de syv strømningsinnpakningene. Det var bare ikke nok plass. Følgelig designet vi én linje for å distribuere croissantene til alle de syv flytemballasjene.»

Det ferdige prosjektet leverte et 2,5 m bredt transportbånd som var vert for flere rader med croissanter, og matet alle de syv flytepapirene gjennom den samme enkeltlinjen. “Denne løsningen beviste virkelig vår evne til innovasjon,” sa han. «Det var et veldig komplekst prosjekt med vanskelige plassproblemer.

«I en slik kontrakt kan man ikke bare ta den enkleste veien, og man må tenke «ut av boksen» for en løsning. Dette prosjektet krevde at vi skulle løse mange mekaniske og automasjonsutfordringer, men det var spennende for oss. Vi gjorde det veldig bra og bidro til å nå kundens produksjonsmål.”

Kunden er så fornøyd med løsningen levert av NIKODAN Process Equipment at de har indikert at en ekstra linje vil bli bestilt i 2023.

Stol på prosessen
NIKODAN Process Equipment er bredt aktiv på tvers av tre hovedkategorier: mat, ikke-mat og farmasøytiske produkter. Innenfor alle markeder er det imidlertid spesialisert på å innlemme nisjeoperasjoner i transportsystemer. “Igjen handler det om å tette hullene i transportbåndsystemer,” understreket Azad. “Vi er veldig kjente for vår dyktighet til å fordele rader, for eksempel kan vårt pull-nese-produkt endre retningen på belter.

«I bakerimarkedet har vi croissantdistribusjon og automatiseringskompetanse, og flytter produkter fra ovnen til flytemballasjer eller termoformere. Innen meieri er vi dyktige på distribusjon; snu og flytte mozzarellaostblokker, og integrering av roboter for å plukke opp blokkene og plassere dem i termoformerne.»

For å illustrere dette punktet leverte NIKODAN Process Equipment i 2021 et distribusjonssystem for mozzarellaostblokker til en kunde i et prosjekt som har vært så vellykket at et ekstra system er bestilt for levering i 2025.

Selskapet har brukt lignende logikk og ekspertise på konfektlinjer, hovedsakelig tyggegummi og sjokoladeplater, for å justere dem riktig før de når flytemballasjen. For kjøttindustrien tilbyr NIKODAN Process Equipment også en pull-nese skytteltransportør for fileter og burgere

Robuste roboter og bærekraft
NIKODAN Process Equipment vurderer pick-and-place-roboter for fremtidig integrering i kundeløsninger, som forventes å levere fin manipulasjon med full kontroll. “Mange transportsystemer bruker fortsatt ansatte som plukker opp og flytter eller manipulerer produkter,” sa Azad. “Vi opplever derfor at flere kunder ser på full automatisering. Så, det er et område, med robotikk, der vi virkelig kan forbedre løsningene våre og tilføre verdi for kundene våre.»

Takket være den ekstremt robuste konstruksjonen er NIKODAN prosessutstyrsinstallasjoner en velsignelse for både egen og kundenes bærekraftarbeid. “Robustheten til maskineriet vårt er et av de beste bærekrafthøydepunktene for oss,” sa han. «Installasjonene våre kan fungere i årevis; vi har noen ganger folk som kommer til oss for å søke reservedeler til maskiner som vi leverte for 20 år siden! Maskineriet vårt trenger ikke å skiftes ut på to til fem år. Det er veldig bærekraftig.”

Bærekraft er et sentralt tema for NIKODAN Process Equipments kunder, som ser til leverandørene sine for å bidra til å redusere CO2-utslipp. “Dette er noe vi tar på alvor,” sa Azad. “Vi har ansatt en Sustainability Manager for å sikre at alle handlinger blir implementert og at vi oppfyller kundens krav og forventninger. NIKODAN prosessutstyr konvertert til vindenergi, noe som reduserer CO2-utslippene våre. Vi undersøker også hvordan vi kan utvikle våre løsninger som hjelper kundene med å oppnå en lavere CO2-påvirkning, og tilbyr design og motorer som er mer effektive og mer bærekraftige.»

Den beste måten for et selskap å være bærekraftig på er å se internt, ifølge Azad: «Forstå hvordan man gjør bærekraft til et generelt krav for leverandører. På sin side er det også en god idé å hjelpe kundene dine med å bli mer energieffektive.»

I mellomtiden ser selskapet frem til sterke 2023 og 2024, ifølge Azad: «Matindustrien er robust, og vi forventer at etterspørselen vil forbli sterk. Vi er glade for å fortsette å løse våre kunders produksjonsutfordringer, samtidig som vi utvikler innovative løsninger for nye henvendelser.”

Scroll to Top